lördag 25 november 2006

Politik är att vilja

"Politik är att vilja" är ett berömt citat av före detta statsminister Olof Palme, en av många ideloger och socialdemokrater. Han mördades den 28 Februari 1986 och brottet utreds än. Den dagen stod hela Sverige still, en av sveriges största frihetskämpar var död... ja, för det var vad han var. En frihetskämpe. Men vad innebar palmes frihet?

Idag har vi en borgerlig regering, led av statsminister Fredrik Reinfeldt, en tillsynes vardaglig man. Den borgerliga regeringen kämpar nu också för "ökad frihet". Vad innebär Reinfeldts frihet?

Var Palmes frihet densamme som Reinfeldts? Vad innebär deras frihet? Vad betyder frihet? Vad är frihet?

Detta är frågor som jag ska titta närmare på i min blogg och hoppas få diskutera. Andra frågor kommer att vara Regeringens förslag och utlåtande, oppositionens arbete, inrikes och utrikes nyheter, samhällsproblem, olika ideal och mycket mer.

Någonting som säkert kommer att dyka upp är ämnet "Fördomar".

Så jag tänkte avsluta med att citera ett av Olof Palmes tal om fördomar:


"Demokratin är fast förankrad här i landet, vi respekterar de grundliga fri- och rättigheterna. Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste. Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta.
¨Men så enkelt är det ändå inte. Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori, den har ett mycket enklare ursprung. Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla, okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt. En människans hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvaliteér att göra. Att gradera männikor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde, men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurransen om flickan eller pojken. Därför ligger fördomen alltid på lur, även i ett upplyst samhälle. Den kan blåsa ut i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla. Kanske menar den som handlar inte så illa, men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks..."

4 kommentarer:

Leo Pierini sa...

Jag håller med dig i det du skrivit. Jag tror att regeringen Reinfeldts politik kommer att leda till större frihet för individen än den stagnerade socialdemokratiska gjorde.

E.A.H Spånberg sa...

Med inlägget menade jag inte att den borgerliga regeringens politik ger större frihet än den ursprunliga utan försökte försökte mer väcka tankar. Vad är skillnaden idag och då? Vad är skillnaden mellan vänsterblocket och den borgerliga regeringens frihet? Vilken syn på frihet har dem? Sedan kanske än borgerlig regering leder till en större frihet, fast det beror på vad man menar med frihet. Det beror på sin syn på friheten. När är man fri?

revoleth sa...

Ett utdrag ur det kommunistiska manifestet där det dyker upp tankar om frihet. Vilken frihet har egentligen arbetare bara för att han kan rösta varje år, arbetsrättigheter och är med i ett fack med fackliga rättigheter. Det kan man fråga sig:

"Man har förebrått oss kommunister, att vi vill avskaffa den personligt förvärvade, genom eget arbete frambragta egendomen; den egendom, som skulle utgöra grundvalen för all personlig frihet, verksamhet och självständighet.[...]

Men skapar lönearbetet, proletärens arbete, egendom åt arbetaren? Ingalunda. Det skapar kapital, d v s den egendom, som utsuger lönearbetet och som blott kan föröka sig genom att skapa nytt lönearbete för att på nytt utsuga det. Egendomen i sin nuvarande form rör sig i motsättningen mellan kapital och lönearbete. Låt oss betrakta de båda sidorna av denna motsättning.

Upphävandet av detta förhållande kallar bourgeoisin upphävandet av personlighet och frihet ! Och med rätta. Det är förvisso fråga om upphävandet av den borgerliga personligheten, självständigheten och friheten.

Med frihet förstår man under de nuvarande borgerliga produktionsförhållandena den fria handeln, friheten att köpa och sälja."

E.A.H Spånberg sa...

Intressant inlägg revoleth... Jag förstår också vad du säger, men samtidigt; Hur skulle det fungera istället för lönerna? Skulle det vara så att alla delar lika på det som säljs och köps? Jag delar många av dina ideal, men hur skulle det fungera i praktiken?